Beauty Fashion Relationship Living Gossip Members
Views: 4034    14/6/2016    18:23
夏日美妝二三事:踢走溶妝小秘訣

香港夏天又熱又濕,一個靚靚妝不消十分鐘就已經面目全非,真係令人無心機再化落去。

 

其實溶唔溶妝都好效功力,就等小編過你三招吧!

第一招:妝前保濕

 

溶妝因為出油,出油因為太乾?無錯,呢個係皮膚嘅構造,皮膚會因為缺水而出油,所以要停止臉上油光,你需要更強的保濕。尤其在太陽的猛烈攻擊下,皮膚裡水份被蒸發走,你更需要做足保水功夫。

PAPER MASK, SLEEPING MASK, GEL MASK… 但千祈唔好敷過夜

 

 

第二招:底妝的重要性

 

揀一啲清爽唔黏笠BASE 嚟做妳的底妝,是不脫妝的關鍵重點,base 後可以的話就唔好再搽液態Foundation,令妝容更薄更貼,就可以減少臉蛋嘅焗促,從而距絕油光滿臉! 如果真的要搽,可選擇以粉狀粉底來遮臉上瑕疵。

 

 

 

第三招:碎粉定妝
最後亦係最重要一環就係樸上碎粉,加重手係字位,可以用大掃或者大粉樸嚟掃全面,吸走多餘油脂和定妝。

#Tagging
                             
K!W!
其他文章
Login with Facebook

Not yet reviewed by any member. You can be the FIRST one to write a review.
還沒有發表評論,您可以成為第一位發表評論的人。
Top 10 Beauty 美妝