Beauty Fashion Relationship Living Gossip Members
Views: 4862    3/12/2014    14:49
我的美籍「奇洛李維斯」老公(上篇)

 

Disneyland,一個編織無數夢幻故事的地方。這一次故事的主角 Pinky,便在這個浪漫世界裏遇上了生命中的 Mr. right,甜蜜浪漫的愛情故事,原來早已上映!

 

 

相遇在Pleasure Island

王子與公主的故事你可以說是少女心思中最不一切實際的部份,但誰又能徹底拒絕王子的邀約,想像自己能擁有公主般的呵護?Pinky自問在愛情方面並不是個思想夢幻的女生,只是想不到自己與現任老公 Joseph 的相遇便正正 dreamy 得很!

 

「記得當年我係過 Florida 參加個 Disney 搞嘅 training program,有次我去一個friend 喺 Disney Pleasure Island 搞嘅 birthday party,而Joseph佢本身都好多 friends 喺 Disney 做,所以都會成日去 Pleasure Island,就係咁我哋就喺入邊間night club 度第一次相遇!Night club@Disneyland,感覺就像是一個 modern 夢幻愛情的開端;果然,love is always unexpected

 

 

美式文化的Dating

當你和朋友說今晚去 dating,她們會很大反應地問:「你拍拖了!?」但事實上,此「date」不同彼「date」!中西文化文不同,連帶拍拖的先後次序和習性也截然不同!

 

「美式戀愛步驟一般會先經過 dating period(casual hang out 階段,然後先到official period(男女朋友階段),基本上好少有話由朋友做起嘅諗法,所以好多時可以同步 date 好多個人,大約 date 23次就知道大家之間有冇 chemistry 同會唔會想繼續發展!在西方人眼中,所謂的dating 對像其實連朋友也談不上,所以唔啱嘅基本上都唔話 keep friendshipEasy comeeasy goPinky 還說笑地指 「食飯咪揾朋友!」果然外國人在感情上就是爽直坦率一點,目標為本才是愛情王道!

 

拍拖3 Days Rule

談到美式的 dating 文化,原來還有一種3 Days Rule」!是指男方問女方電話後一般會等 日後才打電話給對方。Pinky 認為這方法基上都是自尊心作祟!「可能佢哋唔想俾對方覺得自己咁available,所以自我感覺良好地覺得過幾日先 call back 會 casual 啲!」

 

但令 Pinky 意外的是 Joseph 完全打破了這個3 Days Rule,在 night club 交換電話後的隔天便打來約她!「其實都幾搞笑,可能當晚有提過話自己喺嚟美國 join training program,只會stay半年,所以佢先會積極把握時間!」

 

 

第一次 dating

女生面對男生的第一次dating,基本上都會隆重其事,但 Pinky 對 Joseph 的邀約卻竟然 fade out了!?「哈哈哈哈~~記得嗰日我放工好攰,約咗佢 點同早啲打俾佢等佢過 嚟pick me up,但最後自己返到屋企瞓到 點,一醒就見到好多 miss call 同留言!」被女生放了飛機,苦等 2小時的 Joseph 卻没有因此而生氣,反而十分擔心 Pinky 的安危,當刻 Pinky 自然亦對他加分,當晚亦有出來延續 miss 掉了的約會!

 

「佢約得我去玩 pool ,我自己都 expect 佢係玩得幾唔錯㗎嘛,但估唔到佢係 totally fail,我仲打得勁過佢,但佢又唔會好大男人咁覺得你叻過佢會唔鍾意,反而會cheer up,感覺佢都好細心同隨和,相處上嚟感覺得幾良好!」

 

Long-D二三事

與 Joseph dating 了約1個月,兩人雖然没有很 official 的那種 announcement,但心底裏也認定了彼此是很理想的發展對像,如是者便展開了近一年的 long distance love!「當時我哋基本上可以喺有好大時差嘅情況底下依然 keep住日日傾足2個鐘電話,有時傾到我瞓著咗佢都唔會收線,係咁聽住我瞓覺把聲。」

 

「當時我要返工佢要返學,一張機票要US$1000佢做part time 揾唔多但都會儲錢飛過嚟見我;而我亦on and off 拎假去探佢,如果拎唔到就會辭職再揾過,前前後後都為咗佢辭咗3份工!」聽到這段經常兩頭飛」的遙距戀,筆者也不得不佩服起她們倆!愛情的魔力果然強大!

 

一見鍾情的秘密

一見鍾情!没錯,原來 Joseph 對 Pinky 是第一眼便愛上!「這個秘密佢係喺婚後先同我講,我之後問返佢媽咪,佢媽咪都話當時個仔一返到嚟就同我講話遇到一個好好嘅女仔,話想娶佢返屋企!連佢媽咪都認唔住話佢傻仔同叫佢睇定啲添!」也許是因為一見鍾情的愛太過排山倒海,加上兩人相處融洽舒服愉快,再配合 Pinky 快要準備入籍澳洲這個「催化劑」,令 Joseph 下定決心向 Pinky 求婚,快快抱得美人歸!

 

純男求婚記

性格較為內儉的Joseph,其實經常借故試探 Pinky 的 ring size,聰明的女方又怎可能不知道男方的用意,只是靜靜地敵不動、我不動!「佢媽媽係做珠寶,所以有時Joseph會借機話有嗰邊有sale,想知我 ring size 去買情侶戒指;有一次佢又過咗嚟探我,然後喺山頂某個涼亭(唔知係咪老襯亭~嘻嘻)無啦啦拎咗隻戒指出嚟話求婚,我當時有諗過玩佢話唔嫁,但又諗到如果拒絶佢咁佢當晚都唔知去邊好(其實自己都視佢為結婚對像),於是就say yes!」

 

Pinky 記得當時Joseph並没有跪下求婚,於是大叫不願,Joseph 才不好意思地跪下向自己求婚,「我之後有問佢如果我拒絶咁佢會點,佢話佢可能會喊,但都會覺得係我 make fun of him,唔會信我係真心拒絶佢!」

 

Pinky 與 Joseph 婚後的生活到底怎樣?Joseph 這個純男到底有多可愛?大家記得密切留意下個星期刊登的我的美籍「奇洛李維斯」老公(下篇)!

 

Pinky 的 Facebook 專頁:美妻日

 

【延伸閱讀】

 

書店奇緣 我的異國愛情故事!(上篇)

意式限定浪漫戀

情訂浪漫法蘭西<3 (上篇)

 

 

版權所有 不得轉載及翻印(詳情請參閱本站的服務條款)

#Tagging
Shopping bag     CTG Special     disney     迪士尼     外國     美國    
Lizzzy.C
其他文章
Login with Facebook

Not yet reviewed by any member. You can be the FIRST one to write a review.
還沒有發表評論,您可以成為第一位發表評論的人。
Top 10 Fashion 時尚