Beauty Fashion Relationship Living Gossip Members
Views: 4867    2/5/2014    15:24
【時尚怪】鑽木取火現代化 意大利設計師Francesco Faccin 的有趣發明

 

Lizzy 一直認為好神奇嘅發現,並唔係咩 百慕達三角 、 神秘麥田園 ,而係 鑽木取火!

 

相傳(其實即係神話故事中記載),鑽木取火始於一萬年前,係當時 燧人氏 喺 燧明國(今 中國 河南 商丘)嘅發明。簡而言之,就係一個完全 wild 嘅生火方式!但吊詭嘅係,現代人依家想 pick up 呢種生火方式時,竟然變咗一種 artificial 嘅 設計…….

 

我所講嘅,就係 意大利 設計師 Francesco Faccin  嘅現代鑽木取火工具 “ Re-Fire ”,圖中所見,呢個發明大致上係由一個金屬外殼包裝盒打開後會發現各類經過數控激光切割的木質取火工具,透過軟硬不同的兩種木頭相互摩擦,僅需要幾秒鐘的時間就可以形成高溫,從而可以點燃一旁乾燥的木屑取得火源。

 

當然,呢種設計明顯係inspirited by 古人嘅鑽木取火原理,但Lizzy我又不禁反問,鑽木取火古人都做到,何解我們又要有呢項賴方便同發明(賴有設計感同 生活態度)嘅東西呢?

#Tagging
Francesco Faccin     CTG fun     CTG italty     italy gossip          CTG gossip    
Lizzzy.C
其他文章
Login with Facebook

甘寶寶金 (會員)
發表於 2/5/2014 16:49:44

如果甘, 就無左一種大自然嘅感覺
回覆  ·      ·  0
 
Top 10 Gossip 熱話